Netwerkmomenten Bruggen voor Jongeren

Bruggen voor Jongeren organiseert twee maal per jaar een netwerkmoment waarop iedereen steeds is uitgenodigd. We proberen telkens een boeiend en relevant thema te brengen om jullie te inspireren.
Op deze pagina kan je alle informatie vinden over de voorbije en komende netwerkmomenten.

 

 

Netwerkmoment 'Afhaken' 

Vrijdag 10 december 2021  Ι  09u - 12.00u

Afhaken; jongeren die overal hun verbinding opzeggen. Het roept heel wat op bij de professional zoals je op de foto hiernaast kan zien. Echter zit er veel meer betekenis in afhaken dan op het eerste moment vermoed wordt. Afhaken kan ook betekenen dat er bewust voor een andere weg gekozen wordt. Ergens afhaken kan er voor zorgen dat er op een andere plaats wordt aangehaakt. Het mag duidelijk zijn dat het een beladen begrip is maar ook één waar opportuniteiten in schuil gaan.

Tijdens het netwerkmoment nam Tim Govaert (Back on Track) het woord om dieper in te gaan op het thema. Zijn presentatie.

De inleidende powerpoint kan je hier raadplegen.

Tijdens het tweede deel werd er aan de hand van enkele stellingen in discussie gegaan aangaande het thema. Hierbij werd verwezen naar een bijzonder interessant documentatiewerk 'Over leven op school, de rol van school in het leven van jongeren'.

 

——————————————————————————————————————————————————————

Oproep Afhaken

Netwerkmoment 'Het bos en zijn bomen'

Vrijdag 18 juni 2021  Ι  09u - 12.15u

Het netwerkmoment werd enorm gesmaakt en maar liefst 22 projecten/werkingen zijn er aan bod gekomen, die allen een aanbod hebben naar jongeren in kwetsbare situaties. Hopelijk zie je nu terug wat meer het bos door de bomen. Om een overzicht te kunnen behouden of als je alles nog eens rustig wilt nalezen dan kan je dit doen via 'projecten'.

Oproep: denk je nog aan een organisatie dat er momenteel niet instaat? Laat het zeker weten want enkel samen kunnen we het overzicht behouden en up to date zijn.

 

 

Bos En Zijn Bomen
Thema 1
Thema 2
Thema 3

——————————————————————————————————————————————————————

Netwerkmoment Blended hulpverlening

4 en 10 december 2020

Sinds de crisis is 'Blended hulpverlening' meer dan ooit aan de orde. Maar wat is dat nu precies en hoe kan je er zelf mee aan de slag als hulpverlener en/of als organisatie?

Om aan deze en vele andere vragen tegemoet te komen, organiseerden we twee live webinars. Klik op de button hieronder en vindt er alle inhoud terug alsook de opgenomen webinars.

——————————————————————————————————————————————————————

Symboolnetwerk PNG

Netwerkmoment Jongerenveerkracht

6 december 2019

Veerkracht, meer dan ooit relevant, maar wat is dat nu precies en vooral kunnen we als hulpverlener hiertoe bijdragen tijdens een hulpverleningstraject met een jongere?

Hiervoor nodigen we spreker Michael Portzky uit om ons mee te nemen in dit boeiende thema. Zijn voordracht werd enorm gesmaakt door de deelnemers waarop we besloten om zijn 'Masterclass Jongerenveerkracht' aan hulpverleners die in Brugge werkzaam zijn met kwetsbare jongeren aan te bieden. Deze sessies gaan door in het najaar van 2020. Wil je meer weten over de opleiding en de auteur. Klik op de button hieronder.

——————————————————————————————————————————————————————

DSC 0788

Netwerkmoment 'Samen maken we het beleid'

7 juni 2019

Samen maken we het beleid want het beleidsprogramma 2020 - 2025 van Bruggen voor Jongeren werd voorzien van inhoud door de inzet van talloze hulpverleners tijdens de vorige netwerkmomenten. Echter kunnen we niet alle acties van bij aanvang aangrijpen waardoor een prioriteitenoefening zich opdrong. Samen met 70 hulpverleners beslisten we de volgorde van de meer dan 25 acties voor de komende 6 jaar. Uiteraard is dit niet volledig en spelen we als netwerk in op de noden van het moment en wat zich hierbij aandient. Dieper gaan we hier niet op in omdat het ons te ver zou leiden maar het volledige beleidsplan kan je hier doornemen.

Het was ook het netwerkmoment waarbij we onze sketchnote voor de eerste keer aan het netwerk toonden. De sketchnote heeft als opzet om het beleid van Bruggen voor Jongeren op een vlugge en visuele manier te lezen en te begrijpen. Het beeld is zeker niet volledig maar wil vooral een impressie geven. Meer over lezen kan je hier (structuur) en hier (Missie en visie).

Caw Sketchnote Klein (1)

Tijdens het tweede deel van ons netwerkmoment hadden we Geerdt Magiels te gast met zijn lezing over 'SCHAARSTE EN DE PSYCHE, de grote gevolgen van te weinig'.
Schaarste veroorzaakt veranderingen in brein en lichaam. Of het gaat om te weinig geld, voedsel, tijd of vriendschap, de neurologische en psychologische effecten zijn dezelfde. Door schaarstestress doen we dingen die we beter niet zouden doen. Met een versmalde mentale en cognitieve bandbreedte belandt men in de schaarsteval. Het recente onderzoek van onder andere econoom Sendhil Mullainathan, psycholoog Eldar Shaffir of neurowetenschappers Daniel Levitin en Robert Sapolsky laat zien hoe tekorten een bepalende rol spelen in ons leven. De psychopathologie van de schaarste biedt een verhelderende kijk op armoede en ongelijkheid, op verslaving, agressie en ander problematisch gedrag, van jongeren en volwassenen.

Geerdt Magiels is bioloog en filosoof. Hij schrijft en praat over wetenschap, gezondheid, biologie, kunst en koken. Ook te horen op de radio en te lezen in de krant, schreef hij boeken over ggz in Ingewikkeld over (over)leven met psychose en Al te gek, een stigmadoorbrekend boek over psychose tussen brein en samenleving. Ook van zijn hand zijn Eeuwige winst over de circulaire economie en Mensen & Moleculen over honderd jaar chemie en life sciences in België.

DSC 5639