Creëert chronische stress bij jou fight or flight gedrag op de werkvloer?
De FFWS ofte Fight or Flight op de Werkvloer Schaal is een nieuw ontwikkeld instrument om zowel bij de individuele werknemer alsook op zijn/haar werkplek te kunnen polsen in welke mate chronische stress er reeds voor gezorgd heeft dat heel wat van het denken en handelen eigenlijk puur fight or flight gedrag zijn.
Deze stress heeft daarnaast ook een enorme impact op zaken zoals het veiligheidsgevoel op die werkplek, de fysieke en mentale gezondheid, het burnoutrisico, het rendement, de intentie om weg te willen van die werkplek/-gever, enz.
Met deze tool wensen we de brug te slaan tussen de reeds bestaande (maar voor HR doorgaans ongekende) psychische/medische burnoutschalen enerzijds, en de managementtools die ze wel beter kennen, maar dikwijls pas boven gehaald worden als men reeds veel te ver in dit verhaal zit, en het gestresseerde kalf reeds half verdronken is.
Tevens biedt de tool, dankzij subdomeinen, ook de kans om aan te voelen wat momenteel de grootste probleemgebieden zijn, en dan ook de eerste aandacht vragen wanneer men deze problemen zo adequaat mogelijk wil aanpakken. Want de lessen/visie van Michael Portzky kent, zal wel weten waarom een brein dat geheel in ‘hypervigilantie’ ofte constante pre-fight of flight modus geblokkeerd zit, met passieve interventies zoals mindfulness en dergelijke niet uit die state of mind gehaald zal kunnen worden… En dan is het geld en de tijd die aan zo een interventie binnen het bedrijf besteed wordt, met ongetwijfeld de beste bedoelingen aangeboden, een maat voor niks geweest…
Momenteel start dus tot minstens eind juni de gegevenscollectie bij ‘een gezonde algemene populatie’. Want op dergelijke cijfers moeten immers de normtabellen gebaseerd worden. Om zeker te zijn dat iemand die nu deelneemt ook daadwerkelijk als ‘gezonde proefpersoon’ mag aanzien worden, vullen ze bij deze digitale en anonieme (!) deelname ook meteen de vragen van de reeds bestaande Burnoutscan in. Indien iemand met de score op die burnoutscreeningslijst boven de alarmdrempel scoort, mogen die resultaten niet gebruikt worden voor de ‘normale normtabellen’, maar worden die gegevens uiteraard wel nog steeds gebruikt om de kwaliteit van de meetschaal zelf te testen. Hun deelname is dan dus zeker niet ‘voor niks geweest.
Deelnemen kan via de link onderaan. De bevraging duurt ong. 15 à 20 minuten. We herhalen dat dit de fase is waarin men nog geen individuele resultaten krijgt na het invullen, dat zal pas zijn van zodra de test geheel afgewerkt is en ook echt ingezet wordt als een diagnostische tool. Dat is gepland voor september.