Recente berichten

Werkingsverslag 2017 apr 2018
Een overzicht van de activiteiten van 'Brugge(n) voor jongeren' van 2017 kan je hier nalezen ...
Netwerk/Evaluatiemoment van vrijdagvoormiddag 27 april 2018 mrt 2018
In 2012 mondden een studie en focusgroepen uit in een praktijkgericht rapport met vijf aanbevelingen ...
Doe mee met House of Time in het kader van de Triënnale 2018 mrt 2018
Waar gaat het over?  Van mei tot september 2018 is Triënnale Brugge back in town! Kunst ...

Login voor leden

Meld je hier aan.

Recente berichten

28 mrt 2018 Netwerk/Evaluatiemoment van vrijdagvoormiddag 27 april 2018 In 2012 mondden een studie en focusgroepen uit in een praktijkgericht rapport met vijf aanbevelingen: ‘Brugge(n) voor jongeren. Maatschappelijk kwetsbare jongeren in Brugge. Waar staan we? Waar willen we naartoe?’ Het bestuur nam in 2013 de aanbevelingen van dat rapport op in haar beleidsprogramma. Ze zijn de basis geweest voor concrete acties in het kader van ‘Brugge(n) voor jongeren’, een project van de Stad Brugge, het OCMW Brugge en het CAW Noord-West-Vlaanderen, met medewerking van alle lokale partners. Na vijf jaar samenwerken is het tijd om de balans op te maken: in samenwerking met de Universiteit van Gent werd er de afgelopen maanden geïnvesteerd in een kwalitatieve studie over de ervaringen met het project sinds de opstart in 2012. Tijdens een netwerkmoment op vrijdagvoormiddag 27 april willen wij deze evaluatiestudie aan je voorstellen én jou om feedback vragen. We geloven in het belang van een blijvende inzet voor “de pistachenootjes” in Brugge. Programma 08.30 - 09.00     Onthaal 09.00 - 09.05     Welkom! Kurt Boelens, voorzitter CAW Noord-West-Vlaanderen. 09.05 - 09.25     Realisaties ‘Brugge(n) voor jongeren’ en ambities 2018. Soetkin Neirynck, coördinator ‘Brugge(n) voor jongeren’. 09.25 - 10.25     Presentatie van de onderzoeksresultaten. Jan Naert, assistent onderzoeker Vakgroep Orthopedagogiek Universiteit Gent. 10.25 - 10.40     Pauze 10.40 - 11.40     Aan het werk: bouwen aan de toekomst van ‘Brugge(n) voor jongeren’. Op basis van het onderzoek en signalen gaan we samen op zoek naar concrete ideeën om verder mee aan de slag te gaan. 11.40 - 12.00     Brugge(n) voor jongeren II: wat na deze evaluatie?  Dirk De fauw, voorzitter OCMW Brugge, en Renaat Landuyt, Burgemeester Brugge. 12.00 - 13.00     Receptie met broodjes. Voor wie? Voor praktijkwerkers, begeleiders, stafmedewerkers, leidinggevenden… die werken voor en met maatschappelijk kwetsbare jongeren in Brugge. Waar? Op de vijfde verdieping van het hoofdgebouw van het CAW, Ruddershove 8, Brugge. De parking is vrij toegankelijk via de slagboom. Deelname is gratis. ! Inschrijven niet meer mogelijk ! De pdf versie van de uitnodiging kan je hier downloaden. 
05 mrt 2018 Doe mee met House of Time in het kader van de TriĆ«nnale 2018 Waar gaat het over?  Van mei tot september 2018 is Triënnale Brugge back in town! Kunstenaars van over de hele wereld denken nu al na over de toekomst van de stad Brugge en bouwen binnenkort verrassende kunstwerken en fijne plekjes op en langs het water.   Het thema is Liquid City – Vloeibare Stad, onder meer geïnspireerd door de Poolse socioloog en filosoof Bauman: onze huidige samenleving wordt uitgedaagd om te gaan met de constante stroom aan informatie en vernieuwing. We moeten steeds flexibeler zijn, kort op de bal spelen, zonder echt te weten wat de toekomst brengt.  Met ‘Brugge(n) voor jongeren’ doen we mee! Omdat zeker kwetsbare jongeren het niet makkelijk hebben in vloeibare tijden van onzekerheid.  We willen de jongeren in Brugge letterlijk een plek geven waar ze hun ervaringen en dromen over het samenleven in Brugge kunnen delen. Hiervoor werken we samen met de mensen van Raumlabor en Bolwerk. Raumlabor is een Berlijnse architectengroep en Bolwerk is een creatief collectief uit Kortrijk.  Waar is die plek?   Die plek is de Site DuPont (aan de oude Gistfabriek). Dat is waar je tijdens de vorige Triënnale-editie het URB EGG-café kon vinden. De plek, House of Time genoemd, is toegankelijk via de Wulpenstraat. Wat is de timing?  De aftrap werd gegeven in de herfstvakantie. Een 30-tal jongeren werkten aan de bouw van een hot tub, meubels, een keuken, een atelier … Zie onze facebookpagina! In de voorbereidende fase, van nu tot mei 2018, krijgt House of Time haar verdere invulling met één van de gekke ideeën van Raumlabor én je eigen ideeën. Tijdens de Triënnale zelf, van mei tot september 2018, wordt de site een levend laboratorium waar workshops doorgaan, jongeren elkaar kunnen ontmoeten, bezoekers iets kunnen consumeren en de confrontatie aangaan met jongeren in Brugge.   We hebben jou nodig!   Wil je meedoen? Dan kan je met een groep jongeren of een individuele jongere deelnemen aan de workshopdagen op woensdag en zaterdag. Of misschien ken je wel jongeren met interesse die zelfstandig de weg zullen vinden naar de site?  Waarom zou je dat doen? Omdat je werkt met jongeren van 12 tot 25 jaar die goesting hebben om de handen uit de mouwen te steken. Omdat je gelooft in de kracht van het samen dingen doen en het positieve effect hiervan op je relatie met jongeren en je collega’s. Omdat je gewoon nieuwsgierig bent. Omdat je het een prima gelegenheid vindt om als individu of als organisatie mee te werken aan een uniek project in een veelgeprezen festival voor hedendaagse kunst.     Check de facebookpagina van House of Time voor de data en de inhoud van de workshops!        
26 jan 2018 Ant-woord Maatschappelijk kwetsbare jongeren zijn niet of onvoldoende voorbereid op werk. Een aantal oorzaken hiervan worden opgesomd in de signaalnota 2016 van ‘Brugge(n) voor jongeren’: jongeren hebben geen correct beeld van het werk-leven, het ontbreekt hen aan elementaire arbeidsattitudes, ze zijn zich onvoldoende bewust van hun competenties, kunnen zich moeilijk verkopen op de arbeidsmarkt… Professionals zijn in het bijzonder bezorgd om die jongeren die onder de radar blijven en die, ondanks herhaalde oproepen, niet (terug) tot bij de VDAB geraken. In samenspraak met ‘Brugge(n) voor jongeren’ tekende de dienst werkgelegenheid van de stad – met succes – in op de Europees Sociaal Fonds-oproep “Begeleiding van maatschappelijk kwetsbare groepen”. Het is een partnerschap geworden tussen de stad, OCMW Brugge, het jongerenteam van CAW Noord-West-Vlaanderen, Groep INTRO vzw en VDAB Brugge. Het project Ant-woord dat duurt van oktober 2017 tot eind 2018, richt zich tot jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar die nog geen traject in het kader van tewerkstelling lopende hebben en moeizaam stappen zetten richting werk. Een coach gaat individueel en outreachend aan de slag met deze jongeren. Hiervoor worden twee medewerkers, verbonden aan respectievelijk LOGiN en Groep INTRO, aangesteld. In overleg met de partners wordt een traject op maat voor de jongere uitgewerkt.  Dat traject is uniek en divers, gaande van opbouw van vertrouwen tot talentontwikkeling, tot het opdoen van een eerste werkervaring, enzovoort. Er worden ook specifiek middelen vrijgemaakt om bedrijven te belonen die bereid zijn zogenaamde snuffelstages aan te bieden. Via een integrale en persoonlijke aanpak willen we voor de gesloten pistachenootjes een succeservaring creëren in de richting van opleiding of tewerkstelling. Heb je vragen over Ant-woord of wil je een jongvolwassene aanmelden? Neem contact op met Jeroen Slambrouck van LOGiN (0472/90 60 31) of Maarten Decuypere van Groep INTRO (0473/ 52 44 92).